Védikus asztrológia

 

Kapcsolódó programok:
– Kezdő Védikus Asztrológia – ONLINE

 

Mit üzen a védikus asztrológia?

Amikor asztrológiáról van szó, szinte biztos, hogy azonnal eszünkbe jutnak az újságok utolsó oldalain megbújó horoszkópok. Rövid kis szösszenetek, melyek fontos, életünket nagyban érintő információkat hordoznak. Végigszaladunk a ránk vonatkozó részen, és boldogan konstatáljuk, hogy idén már harmadjára jön el értünk a nagy Ő, nyerjük meg a lottót, vagy kerül elő egy régi ismerős a múltból. A védikus asztrológia ugyan adhat választ ezekre a kérdésekre, de ennél sokkal többről van szó.

Mit üzen valójában az asztrológia és, ha már védikus asztrológiáról beszélünk, az miben különbözik nyugati társától?

A védikus asztrológia első, fennmaradt írásos emléke a Védákban található, mely több ezer évvel ezelőtt keletkezett. Három alaptézisre épül, ezek a Bölcsesség, a Lélek körforgásának (újjászületés v. reinkarnáció) és a Karma (cselekvés) törvénye. A védikus tanítás szerint az abszolút, vagy a magasabb szintű bölcsesség a megszokott gondolkodással nem ismerhető meg, miközben minden ember valódi természete a végtelen tudás és boldogság. A lélek körforgásának törvénye a születés és halál állandó körforgásának fenntartásáról szól, mindaddig, amíg minden ember megtalálja saját útját vissza az Abszolútba. De addig a lélek újra és újra beleszületik egy újabb testbe, hogy teljesítse soron következő életfeladatait. A Karma törvénye szerint az adott élet során jelentkező vágyak és kijelölt életfeladatok alapján végrehajtott cselekedetek mennyisége és minősége határozza meg az újabb karmát.

A védikus asztrológia a nyugati asztrológiához hasonlóan a 12 állatövi jegynek megfelelően vizsgálódik, ám a fenti törvényekre támaszkodva az előző életekből hozott adósságok, illetve az újjászületést követően keletkező vágyak miatt kialakult helyzetbe ad betekintést. Ezen kívül utat mutat az ezzel összefüggő, jelen és jövőbeli cselekedetekre. Tanítása szerint mindaz, ami ezekkel összefüggésben a csillagos égboltból kiolvasható, tudatos és szeretetteljes cselekvéssel átírható. Az asztrológus a lenyomatot értelmezi, magyarázza, és közvetítésével a védikus asztrológia fényt nyit arra kérdésre, hogy merre menjen az egyén ezen az „akadálypályán”. Teszi mindezt úgy, hogy nem kontrollál, nem vés kőbe semmit. Mindezek alapján elmondható, hogy a védikus asztrológia egy tudományos önismereti útra viszi az érdeklődőt. Segít abban, hogy tisztábban lássuk a ránk váró kihívásokat lehetőségeinket, megtudjuk, hogy milyen feladatokat hoztunk magunkkal ebbe az életünkbe, mi motivál bennünket és merre tartunk.

A védikus asztrológiában ugyanazokkal a házakkal dolgozunk, mint a nyugati asztrológia. Találkozunk tehát a Kossal, a Vízöntővel és összes társával. Ehhez jönnek még a többletinformációt hordozó alházak, melyek ugyanúgy lefedik az ekliptika 360 fokát. A 27 alházból 9 isteni minőséget, 9 emberit, a maradék 9 pedig démoni minőséget hordoz. Az, hogy az egyén képletében melyik bolygó merre csavarog, azt a születési pillanatunk bolygóállása határozza meg. Ha egy bolygónk isteni alházban van, azt jelenti, hogy egy korábbi életünkben már sikerült megoldanunk azt a feladatot, amelyet hordozott. Letudtuk a karmánkat. Az emberi minőségű alházak lakóival elég jól tudunk bánni: ezek azok a témák, amelyek finomításra szorulnak ugyan, de ott a fény az alagút végén. Azok a bolygók viszont, amelyek démoni minőségű alházban vannak, azok hordozzák jelen életünkben a nagy feladatokat. Ezeket kell tudatos és kitartó munkával kitakarítanunk.

Saródy Judit