Az oktatott tantárgyak helye a Védákban

 

Miből áll a védikus tudás, és ott hol helyezkednek el az általunk tanított tudományok?

A védikus tudás 14 szanszkrit nyelvezetű könyvből áll: a Védák 4 könyve az alapismereteket tartalmazza, a 6 Vedāṅga az alapismeretek megértését támogatja és a 4 Upāṅga a gyakorlati alkalmazáshoz nyújt segítséget.

– Az alábbi ábra alapján Vedāṅga egyik könyve a Jyotiṣa, az idő tudománya. Szabad fordításban út a fény, vagyis a Legfelső felé. Ez 6 részből áll, többek között a Jātikából, azaz a védikus asztrológiából, amely a bolygók, csillagjegyek, házak és alházak újszülöttre gyakorolt hatását foglalja össze. További részletek nélkül, itt foglalna helyet, de az ábrán nem szerepel, a matematika, a csillagászat és 3 további rész a bolygók helyzetének hatásával foglalkozik (kinézetre, környezetre és feltett kérdésekre). Ezek is az asztrológia tárgyban szerepelnek majd.

  • Az Upāṅgában 2 könyv (és) egyes részeit tanítjuk. A Mīmāṁsā olyan módszert ad, amivel a Védák tanulmányozásával elérhetjük az általunk kívánt eredményt. 6 részből áll, amelyek közül a Jógát (szanszkritül योग) vizsgáljuk. Patañjali által összeállított Aṣṭāṇga-Jóga rendszer célja a Legfelsőhöz való visszakerülés megvalósítása szolgálattal (teista), vagy egyesüléssel (ateista). A másik könyv a Purāna, amely a védikus tudás gyakorlati alkalmazásáról szól. 4 részből áll, ezek közül 1 rész (Upa-purāna) 2 szelete képezi a tananyagot: Āyur-veda (ősi indiai orvoslás, szanszkritül आयुर्वेद) tartalmazza az orvostudományt, a pszichológiát, a fizikai, mentális és intellektuális egészséget. Szoros kapcsolatban van a Yajur-vedával, így foglalkozik az előbbiek előkészületeivel, gyógynövények gyűjtésével is. A másik szelet a Sthāpatya-veda, amely tartalmazza az építészetet, a Vasztut (diakritikusan vāstu śāstra), mérnöki tudományokat, várostervezést stb. Szoros kapcsolatban van a ṚG-vedával.

Az Intézet által oktatott tantárgyak helye a Védákban