Vasztu

A vasztu az ősi India egyik legértékesebb kincse.  Szubsztanciát, lényeget, valóságot jelent szanszkritül, de névadója a védikus építészet és térrendezés tudományának is.

A védikus filozófiával, asztrológiával, ajurvédával a többi tantárgyban megismerekedtetek.

A Vasztu-purusa, a lakóhelyeket irányító félisten. Őt láthatjátok az Intézet logóján is, amint helyet foglal egy ház tervrajzában. A Vasztu-purusa elhelyezkedését a Vasztu-mandalában ábrázolják, ha ez már szimbólum, akkor ezt Vasztu-jantrának hívják. Ha találkozol a Vasztu elveit összefoglaló írással, azt Vasztupáda-vinjászának nevezik, Az építészet már több ezer éve is nagyon komoly tudomány volt, ezt írta le szanszkrit nyelven a Vasztuszútra-upanisad.

Mit mutat meg, mit nyújt a mai kor számára a Vasztu?

Ha belevágnánk építkezésbe, vagy vásárolnánk lakást, vagy házat, megadja milyen feladatokat, tevékenységeket tegyünk. Mik a telekválasztás szempontjai, ezt hogyan befolyásolják a bolygók, az égtájak. Nagyon fontos energetikai hatást gyakorolnak életterünkre, ezért feltétlenül figyelembe kell vennünk. Mit kell tennünk, hogy kell eljárnunk.

Az épület elhelyezésére/elhelyezkedésére pontos válaszokat ad.

Az épület kialakítása, annak a házban élőkre gyakorolt miatt külön odafigyelést igényel. A Vasztu ezt is kezeli.

Az épület belső felépítése a mindennapokra erőteljes hatást gyakorol, az elrendezés kialakításánál a Vasztu törvényeit kell követni.

A kivitelezést különböző ceremóniák követik. Ezek leírásával, hatásával, kivitelezésével is foglalkozik a Vasztu.

Esettanulmányokat vizsgálunk, amely tanulságul szolgálnak majd.

A Kaleschwar-vasztut 4 szemeszterben, 2 napos workshop formában oktatjuk. A 2. és 3. szemeszterben 1-1, a negyedik szemeszterben 2 darab workshop lesz. Nagyon alapos tanítást kaptok ebből a nagyon gyakorlatias, védikus tudományból. Az előadó, a nemzetközileg ismert Tobias Gonschorek, aki előadását német nyelven tartja, magyar nyelvű tolmácsolás mellett.