Tudásízelítő

Ezen az oldalon, minden tantárgy, valamely részéből egy kis kóstolót, ízelítőt nyújtunk át:

Védikus asztrológia:

Szinasztria részlet (férfi-nő összeillőség, bármilyen kapcsolati analízis stb.)

Leendő pár születési adataiból összeillőség vizsgálatot végzek védikus asztrológia segítségével. A gazdagabb réteg Indiában ma is asztrológushoz fordul, mikor gyermekeiket házasítják. A pár Holdjainak a pozíciója rámutat az összeillőség minőségére. Többféle összeillőségi szempont létezik és ezekhez egy-egy értékelő számot ad a két képlet. Amennyiben az összpontszám 17 alatt van, nem ajánlatos a házasság (Indiában mindig házasságról beszélnek), a hosszú távú párkapcsolat. 17 pont alatt sok energiát követel a kapcsolat fenntartása, amit más életterületektől von el a pár, ezért előbb-utóbb belefáradhatnak. Az optimális szám 20 és 28 között van. Ekkor a pár támogatólag, segítőleg hat egymásra. Még egy szempont fontos, amit nem pontszámban mérnek, az a női-férfi szerepek alakulása a kapcsolatban. Sok kapcsolatnál a szakítás elsőszámú oka az, hogy a női-férfi energia fel van cserélve, ez gátolja a férfi teremtő energiáját, a nő pedig nem tudja a női minőségét megélni.

 

Védikus bölcseletek:

Részlet az egyik előadás diájából:

A karma fogalma

Szószerinti definíció: karma = tett, cselekedet, ill. annak visszahatása, gyümölcse (karma-phala) (kri = csinál)

Az értelmezés kétféle (egymással párhuzamos) szinten lehetséges: fizikai és tudati

Fizikai értelmezés:

 • Minden tettünknek van egy visszahatása (hatás-ellenhatás törvénye)
 • A visszahatások újabb karmát idéznek elő ⇒    létforgatag (szanszára)

Tudati értelmezés (Krisna definíciója a Bhagavad-gítában, 8. fej.):

 • bhúta-bháva-udbhava-kara: az élőlények belső létállapotából (bháva) éltre kelő cselekvés
 • viszarga: a teremtés teljes terében való korlátlan cselekvés

Azaz egy korlátlan lehetőségekkel teli létállapotban vagyunk, amiben kizárólag a tudatunk cselekvési (teremtési) kényszere az egyetlen kötelék.

Ezen alapul Krisna tanítása a karma feloldására: fizikailag cselekedj (mert anélkül még a testedet sem tudod életben tartani), de tudatilag ne ragaszkodj a tetthez vagy annak eredményéhez (a cselekvés így természetes és nem kényszeres lesz)

Ez utóbbi definíció harmóniába hozza az emberi létet és az önmegvalósítást (a gyakori szembeállítás helyett)

A karma végső felhajtóereje (és tárolója) tehát a tudat, nincs külső kényszerítő erő, az elkerülhetetlen élethelyzetek csak a tudati folyamatok lendkerék természetéből adódnak

 • Az önvaló „vakságát” az illúzió (májá) fátyla okozza, a hamis tapasztalati öndefiniálás
 • Az Upanisadok megfogalmazásában: cselekvő = „evő” (bhóktri), a tettek következménye = „ennivaló” (bhógja), cselekvés = „evés” (bhojana)
 • A létforgatagból való kilépés a megszabadulás (móksa) = „karma-mentesség”
 • Elérésének eszköze, tudománya a tágabb értelemben vett jóga
 • A módszerek sokrétűségéből fakadnak a különböző iskolák

A karma fajtái:

 • életek alatt (mélytudatban) felhalmozott (szanycsita-karma, „felhalmozott, halomba rakott”) – múltban keletkezett
 • egy adott élet során megnyilvánuló (prárabdha-karma, „megkezdett, belekezdett”) – jelenben megélt
 • adott életben létrehozott (krijamána-karma, „csinálás alatt lévő”) – jelenleg „gyártott”, jövőben megnyilvánuló

 

Jóga gyakorlat:

Feltöltés alatt!

 

Ajurvéda:

Az Ajurvéda a védikus tudományok egészségvédő rendszere. Egészségmegőrzéssel, megelőzéssel és kezeléssel foglalkozik, ez az a tudomány, mely a fizikai test oldaláról közelít, de ugyanúgy holisztikusan közelíti az emberi létet, emberi egészséget, mint a jóga. Az Ajurvéda azt vallja, hogy akkor egészséges valaki, ha a test, a tudat és a lélek egyensúlyban van. Akkor beszélhetünk kiegyensúlyozott állapotról, ha a test, a tudat és a lélek belsőleg is harmóniában van egymással, illetve a külső környezettel is összhangot mutat. Ha az egyensúly megbomlik akár lélek szinten, akár tudati szinten, az előbb-utóbb kihatással lesz fizikai testünkre is. Vagyis ha tudati szinten, a gondolkozásunk révén nem okozunk károkat magunknak, a tudati szinten megjelenő nehézségeket, problémákat helyesen tudjuk kezelni, azzal sok megbetegedést, fizikai tünetet megelőzhetünk… Tovább…

 

Ajurvéda gyakorlat:

Az emberi test hasonlít egy fára. Ha a tövét rendszeresen öntözzük, akkor a fa sokáig fog élni. Ezt az analógiát követve, ha az ember testét is megfelelően karbantartjuk a masszázs segítségével, akkor hosszan élhet mindenféle elváltozás, betegség nélkül.

Az Ajurvéda masszázs egy ősi indiai „művészet”, amit gyógyításra, relaxációra és a különféle betegségek kezelésére egyaránt alkalmaztak. A masszázs drámai változásokat idézhet elő a szervezetben és az elmeállapotban. Az ifjúság és szépség titka tulajdonképpen, az életnedvek megfelelő keringésében és a salakanyagok rendszeres ürítésében rejlik. Ennek biztosításában kiemelt szerepet játszik a masszázs. Segítségével folyamatosan érezhetjük a fiatalságot, az életerőt, a szépséget és az egészséget. Tovább…

 

Vasztu:

 • A szobák északkeleti sarkát lehetőleg hagyjuk szabadon, a délnyugatiba viszont nehéz tárgyakat tegyünk. Ha fiúgyermeket akarunk, akkor biztosítsuk a megfelelő szabad teret a hálószobánk északkeleti sarkában. A szobák délkeleti sarkában olyan tárgyat helyezzünk el (pl. lámpát, tükröt vagy elektromos berendezést), amely megbékíti Agnit, a tűz félistenét.
 • Olyan hegyoldalra építkezzünk, amelyik észak vagy kelet felé lejt. Ha a telek északi, keleti vagy északkeleti oldalán patak vagy folyó van, a terület különösen értékes. Fontos, hogy a házat egy síkba tudjuk építeni. A lépcsőzetes szobák nem kedvezőek!

 

Világ vallások, ízelítő:

 „2009-ban méltán vált világhírűvé és kapott 10 Oscar díjat – köztük a legjobb film és rendezés díját –  a brit-amerikai Gettómilliomos (Slundog Millionaire) c. film. A történet főszereplője, a tizennyolc éves, gettóból származó Jamal Malik egyetlen lépésre van a húszmillió rúpiás főnyereménytől a legnépszerűbb vetélkedő, a Legyen Ön is milliomos! indiai változatában Már csak a döntő kérdés van hátra. A műsor szünetében rendőrök várják a fiatalembert. Csalással gyanúsítják, nem hiszik el, hogy tudhatta az eddigi válaszokat. A kihallgatáson kérdésről kérdésre faggatják. Jamal elbeszéléséből kibontakozik az élettörténete. A film főszereplői, Jamal és Malik, a korán árvaságra jutott muszlim testvérpár Mumbaiban élnek. A film felhívta a figyelmet a felszín alatt megbújó és olykor fel-felcsapó hindu-muszlim ellentétre is, amely mind a mai napig beárnyékolja India mindennapjait, ill. a két szomszédos ország, India és Pakisztán kapcsolatát. A kurzus során kitérünk majd ezen vallási konfliktusok gyökerére és történetére is.