Mars és Uránusz az Aswiniben

 

Aktuális tranzit

Mars és Uránusz az Aswiniben

2020/21 tél

Mielőtt megvizsgálnánk, milyen izgalmakkal kecsegtet a tél, szeretnék néhány szót ejteni a védikus asztrológiáról általában. Arról, hogy mit célt szolgál, és arról, hogy miért vizsgáljuk egyáltalán az aktuális bolygómozgásokat.

A védikus asztrológia a fény útja, mely arra hivatott, hogy támaszunk és útjelzőnk legyen életünk kalandos ösvényén. Nem determinál, nem jósol, csak figyelmeztet, tudatosít és javasol, hogy végül a lehető legjobbat hozzuk ki életünkből és önmagunkból is. Lehet a tanárunk, egy fáklya a sötétben, egy útjelző a labirintusban, de a döntés, a tett hatalma a mi kezünkben van.

A tranzit olyan, mint az időjárás jelentés. Vizsgálatával arról kapunk információt, hogy éppen most mi zajlik és mi várható a közeljövőben az egyéni képletekre, egyéni életutakra vetítve. Mire érdemes figyelmet fordítanunk, életünk mely területe érintett és milyen formában. Cikkeimben a bolygómozgásokat a születési Nap pozíciójához viszonyítom, mivel ez egy olyan pontja a képletnek, mely könnyen megragadható. A Nap képviseli ugyani mindazt, amit mi képviselünk a világban. Így láttatjuk magunkat, és ezt a karaktert ismerhetik meg mások. Amikor tehát ilyen vagy olyan hatásoknak van kitéve a Nap, az kihatással van vállalt szerepünkre. Fontos megemlíteni, hogy az egyéni születési képlet ennél sokkal komplexebb, sokkal mélyebbre megy, mintsem, hogy 12 kategóriába sorolja az embereket. Az egyéni történethez, az egyéni születési képlethez nem csak a születésed dátumára, hanem annak pontos idejére is szükség van. Néhány perc eltérés is, teljesen más életutat mutat.

Most az Uránusz Mars találkozásáról szeretnék beszélni, ami érdekes fordulatokat, egy új kezdetet, és talán a rég várt gyógyulást is meghozhatja számunkra. Nézzük meg, hogy mit képvisel a két bolygó, illetve milyen meglepetéseket tartogatnak számunkra az elkövetkezendő hetekben.

Az Uránusz, amelyre sok asztrológus a prométheuszi tűzként hivatkozik, már megérkezett. Tulajdonképpen már 2018 óta a Kos jegyében lakik, ahol azóta el is kezdte piszkálni életünk egy-egy fontos területét, és azon keresztül az elképzeléseinket, amik ide köthetőek. Ő a lázadó, aki szét akarja zúzni azokat az eszméket, nézeteket, elgondolásokat, amelyek kiüresedni látszanak. Szembe helyezkedik mindazzal, amit általánosan elfogadottnak, megingathatatlannak tekintünk, hogy haladásra, újragondolásra ösztönözzön. Ő a bennünk élő világmegváltó, a kreatív szikra, a progresszív eszmék hordozója. Természetét tekintve türelmetlen, aki azonnali változást akar, mégpedig anélkül, hogy mérlegelje a lehetséges következményeket. A tudás és a tűz hordozója, mely kiszabadítja az embereket az ösztönök fogságából. De most jön a de. Általa sokszor csak az első lépést tesszük meg. Kritizáljuk, felrúgjuk, vagy semmibe vesszük azt, ami van. Ez már önmagában nagy lépés, de ezeket új feladatokkal, eszmékkel és elképzelésekkel helyettesíteni, már sokkal nagyobb. És itt jön képbe a Mars, mely dinamikájával segíthet minket ezen az úton. Ő a teremtő, az alkotó, az életenergia. Általa építünk, váltjuk meg a világot, és teremtünk új lehetőségeket. A Mars a Kos jegyében otthon van, így tüzes energiája elég erős ahhoz, hogy a változást ne csak rombolással hozzuk be életünkkel. Általa megtalálhatjuk az új utat, a megfelelő alternatívát, az új kezdetet. Találkozójuk, együttes energiájuk régóta magunkkal cipelt problémákra, viselt terhekre, és elszenvedett nehézségekre hozhat gyógyírt, így érdemes kihasználni az általuk kínált lehetőségeket.

Saródy Judit

Jóga útja – 2020 TÉL